szakal написал(а):это Скальски
Skalski. Tak. Dawno to było. Jedyny polski lotnik który będzie się kojarzył przyszłym pokoleniom (absolwentów szkół i szkółek lotniczych) to będzie kapitan Protasiuk. A powinien być generał Błasik.
Ja natomiast czytam coś takiego:
"Miałem pracować w zarządzie CBŚ w największym mieście w Polsce, gdzie można było wejść do niego z ulicy z siedmiu kierunków, gdzie odbywano stosunki z Ukrainkami z agencji towarzyskich na Pradze (…). Miałem zabezpieczone 400 kg narkotyków wartości około 160 milionów złotych, zabezpieczone jednym zamkiem łucznik i skomplikowaną plombą z plasteliny. Miałem pracować w zarządzie CBŚ, do którego o godzinie 9 rano przychodziło mi 30 ludzi wyglądających jak ekipa szambonurków, przychodziła z dziewczynami, z kartonami bolsa pod pachą (…). Około godziny 11 śmierdział już bigos, odgrzewane kotlety, a oni lali się o panią Helenkę."
Mówi to Jarosław Marzec, były szef Centralnego Biura Śledczego.
Możesz się pocieszać, że Stanisław Skalski zestrzelił podczas II WS 18 samolotów.
Od 1990 zestrzelono tylko jednego: generała Andrzeja Andrzejewskiego w SU22 w Ustce (chyba w 2002 r.) . Ale się jakoś katapultował. Za to siedział w CASA w Mirosławcu.