правда Indoor написал(а):Nie zapomnij , że konstrukcja PKB jest taka, że wskaźnik ten zawiera takie rzeczy jak zysk korporacji nie-polskich ale wypracowany w Polsce. Jakbym swój dług liczył jako stosunek mojego długu do wspólnych zarobków moich i mojego szefa. A oddawać będę ja, a nie szef.
Znów zasłyszany, emocjonalny, i nielogiczny przykład - ciekaw jestem skąd miałby się wziąć rodzimy kapitał po latach komunizmu?
Ten od uwłaszczonych/ukradzionych przez byłych desydentów - to nie ten poziom i wiarygodność. Właśnie dzięki korporacjom są miejsca pracy, nowoczesny produkt eksportowy... dzięki ich zainwestowanemu kapitałowi Polska jest krajem bardziej wiarygodnym (mocniejsza siła rodzimej waluty) dla miedzynarodowych rynkach. Dlaczego Rosja mając o wiele większy kapitał w postaci zasobów naturalnych i rodzimych uwłaszczonych nowo-bogackich zabiega o zbliżenie do UE i nowe inwestycje korporacyjne? Przykład krajów azjatyckich Ciebie nie przekonuje?
правда Indoor написал(а):"Prokurator zarzucał Millerowi, że w listopadzie 1990 r. pośredniczył w zwrocie 600 tys. dolarów bez wymaganego zezwolenia dewizowego. Rakowskiemu zaś, że przyjął nieoprocentowany kredyt bez zezwolenia. Miller twierdził, że połowa kwoty została zwrócona Rosjanom przez Rakowskiego jesienią 1990 roku, a druga część w styczniu następnego roku."
A nie zapomnij kiedy to było. 1 mln dolarów? To są te lata, gdy sam Bagsik i Gąsiorowski spieprzając do Izraela zabierają 150 mln dolarów w gotówce. (i Zalewski, najbliższy współpracownik braci Kaczyńskich zostanie skazany prawomocnym wyrokiem za łapówkarstwo).
Całe moskiewskie pieniądze to jedno wielkie bicie piany.
Po prostu mieszasz daty i fakty. L.Miller jest tylko nazwiskiem-symbolem pożyczki zaciągniętej nie przez Polskę (jak napisałeś) - ale partię polityczną. Nie istotne ile, czy od CIA, KGB czy innych nieformalnych instytucji niebiznesowych - istotne, że wbraw nawet ówczesnemu prawu. Natomiast Bagsik i Gąsiorowski działali w czasie gdy prawo nie nadążało za zmianami - kierowali się powszechnym wówczas hasłem "co nie jest prawnie zabronione to jest dozwolone". Komuna jednak pozostawiła po sobie takie prawo, że do dzisiaj obowiązuje powiedzenie "wskaż człowieka -a paragraf się znajdzie" / patrz w Polsce Kluska-Optimus, JTT... w Rosji Chodorkowski... / i chętnie z niego korzystają nowi rządzący. O zdrowiu państwa świadczy jakość stanowionego w nim prawa i instytucji je egzekwujących. Nie jestem więc huura optymistą jeśli chodzi o stan naszego państwa, ale widzę, na co dzień że jest lepiej.
правда Indoor написал(а):Mnie interesują fakty i rzeczywiste zjawiska, a nie chora wyobraźnia propagandzisty PiS-mana. ...
...że rzetelna analiza tamtego okresu i jej zastąpienie jakimiś bredniami propagandowymi o "moskiewskich pieniądzach:" służy do tego, by można było kontynuować a nawet rozwinąć twórczo praktykę znaną w komunie. W tym układzie komunizm od antykomunizmu rożni się tak jak materia różni się od antymaterii. Póki się nie stykają w niczym się nie różnią. Analogie są rzucające się w oczy. Przecież nawet własnego Pawka Morozowa się dociekała zdolna (do wszystkiego ) młodzież POPiSowa w postaci ...
Tak kariera generała Błasika (którego nie można było w żaden sposób dymisjonować, bo układ POPiS na to nie pozwalał) jak forsowna zmiana generacji w 36. specjalnym pułku są prostą konsekwencją tego układu.
Rozumiem twój fanatyzm w określaniu strony poltycznej PO i PiS jako wszelakie zło - kierujesz się poprostu sentymentem do spadkobierców minionego systemu. Ale nia zwalnia to Ciebie od myślenia. Nie wrzucaj wszystkiego do jednego kotła, chaba, że lubisz "polityczny bigos" - to lepiej szukaj go u tzw "lewicy" (???)
Co do gen Błasika i próby jego odwołania po katastrofie Casy - już podawałem link. Chcesz powoływać się na fakty? - to je przytaczaj precyzyjnie - i ich nie mieszaj > jak oni/grupa itd. Za mało miejsca by jednoznacznie ocenić komunizm- czyli co? system, ludzi systemu? w jakim aspekcie - społecznym? biznesowym? ... kto ma oceniać? - ci którzy byli/są jego benifecjentami czy pokrzywdzeni? itd itd . Faktem jest natomiast, że komunizm zbankrutował