pewnie rozliczasz się osobnym rachunkiem
у Иштвана нет счету за газ
Межнациональное общение / International communication |
Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.
Вы здесь » Межнациональное общение / International communication » Беседка-болталка » Беседка-болталка/Altanka do gadania/International chatter pavillion-50
Зимняя форма одежды:
Зимняя форма одежды:
брррр...
szakal написал(а):
значит подбирает русским нелегальнои купил себе новое pianino
Отредактировано szakal (2010-11-30 17:25:27)
ухожууу в школу вернусь в 20 вечером
значит подбирает русским нелегально купил себе новое pianino
Газ, газ... У нас вот с Нового года электричество опять дорожает!
Нового года электричество опять дорожает!
у нас это проишодит 4 раза в год
Polska to jest też kraj optymistów.
Ты такой радостный Не замело? У меня подруга живет в Веселой - еле до работы добралась, до центра.
Вы квартплаты так сравниваете странно... У меня ситуация похожа на Иштвана - грубо говоря 500,- в месяц, а зарплата - в порывах 1300,-
Поговорим о ценах в магазинах?..
Репейка, я щас посмотрю почем валеночки (но там на странице по-моему, только контакт был указан)
Есть, у нас так же - включен в квартплату (и все беззастенчиво греются, включая духовки )
bo za gaz jeśli jest jak i za prąd pewnie rozliczasz się osobnym rachunkiem z gazownią i elektrownią
Nie. Tak.
Za energię elektryczną płacę osobno, do Zakładu Energetycznego. To jest około 250 - 300 zł. ( co miesiąc inny. Nie wiem dlaczego).
Gaz jest liczony ryczałtem w czynszu 13,60 zł. Podejrzewam, że koszty licznika byłyby większe niż zysk gazowników, jeśli cena gazu którego ja używam do gotowania (dokładniej zona) to niecałe 14 złotych. Jest to dla mnie logiczne (mimo iż tak powstał jeszcze za komune)
Ewa написал(а):
Есть, у нас так же - включен в квартплату (и все беззастенчиво греются, включая духовки http://i.smiles2k.net/aiwan_smiles/derisive.gif )
а где газовый счётчик
а где газовый счётчик
Внизу на лестничной клетке, все счетчики выведены и находятся за запертой дверцей со вставленным стеклом, так что показания легко списывать.
Репеш, валенки как делаются - http://jarovich.livejournal.com/75816.html
(не знаю, или это оригинальная иллюстраторша, или кто себе идею присвоил...)
и все беззастенчиво греются, включая духовки
У нас очень давно у всех потребителей газа, включая квартиры с единственной кухонной плитой, платят за газ по счетчикам.
Поговорим о ценах в магазинах?..
No podałem:
gaz za miesiąc 13,60 zł.
Pizza Margharita (duża) 19,90 zł
No podałem
Potrzebuje jeszcze trochę tego i owego poza pizzą
У наз цены стали западные а зарплата как у кого....есть такие которые спят на деньгах и есть такие которые спать не могут думая откуда их взять
It's the same here. Одно могу сказать---не воруя, не разбогатеешь. Ну, и пусть.
а где газовый счётчик
Gdzieś jest. Chyba jest wspólne dla jednego bloku. Później podzielą.
платят за газ по счетчикам.
Бедные вы
У нас 10 квартир на л. клетке, в 1 практически никого нет, в паре живут такие, что питаются на работе, так что...
(свинство, конечно, но ... "беззастенчиво" - это было так, образно, это может пара дней в году. И опять же поставить счетчики каждый имеет право, если ему чего не нравится - но за свой счет)
Отредактировано diagnoza (2010-11-30 17:42:52)
szakal написал(а):
bo za gaz jeśli jest jak i za prąd pewnie rozliczasz się osobnym rachunkiem z gazownią i elektrownią
Nie. Tak.
Za energię elektryczną płacę osobno, do Zakładu Energetycznego. To jest około 250 - 300 zł. ( co miesiąc inny. Nie wiem dlaczego).
Gaz jest liczony ryczałtem w czynszu 13,60 zł. Podejrzewam, że koszty licznika byłyby większe niż zysk gazowników, jeśli cena gazu którego ja używam do gotowania (dokładniej zona) to niecałe 14 złotych. Jest to dla mnie logiczne (mimo iż tak powstał jeszcze za komune)
nie bardzo to rozumiem ,gdyż w gazowni i elektrowni przyjęto taki system ,że nie ma znaczenia czy zużywasz gaz czy nie .Płacisz co miesiąc abonament za możliwość użytkowania.+za utrzymanie Twojej rury czyli sieci.Chyba ,że budynek jest stary i jeden licznik na cały dom i rozliczane jest wspólne zużycie lokatorów.Ale jeśli tak jest ,to podejrzewam,że niedopatrzenie gazowników..... bo oni już wiedzą jak kasę zedrzeć za sam fakt możliwości użytkowania gazu.
Potrzebuje jeszcze trochę tego i owego poza pizzą
Ja poza pizzą potrzebowałem piwo Heineken, ale musiałem się udać do Żabki, bo Telepizza oczywiście nie dostarczała. Coś chyba zapłaciłem 3,20 zł.
Шарик, а ты как-то давно тут спрашивала про счётчики на воду. Поставила? Выгодно иметь счётчик? Я что-то всё сомневаюсь, нужен ли мне этот счётчик.
Ja poza pizzą potrzebowałem piwo Heineken, ale musiałem się udać do Żabki
Żabka jest stanowczo przereklamowana - mój Pilzner kosztuje tam 4.15 , a w Dino - 3.69
Выгодно иметь счётчик?
У вас сколько кубиков на человека?
nie bardzo to rozumiem
Ja tez nie. Mam takie pozycje jak "przegląd instalacji gazowej" ( 1,20 zł) i "opłata licznikowa" (1,00 zł). Podejrzewam, że w pewnym momencie doszli do wniosku, że za mało gazu na licznik (za niecałe 14 złotych) i zainstalowali wspólne. A teraz wspólnie zdzierają Tak to nawet łatwiej. Jedno jest pewne: na pewno nie dopłacają.
Ja jeszcze mam mieszkanie w Budapeszcie, też w blokach, ale tam koszty są potworne. Ogrzewane jest takim wspólnym na dwa pokoje piecem kaflowym opalanym gazem a ciepła woda też jest na gaz. Koszmar.
Шарик, а ты как-то давно тут спрашивала про счётчики на воду
U nie (na moja prośbę) zainstalowali liczniki na wodę. 10 lat temu. Przychodzili odczytać, ale okazało się po kilku latach (!!!!) że zapomnieli doliczyć do czynszu. Po prostu. WIęc dostałem pismo, że w ciagu 7 dni mam im zapłacić 20.000 zł za zaległą wodę. Policzyli dzisiejsze ceny dodali procenty i im wyszło. W końcu się dogadałem z nimi, przeliczyli po ówczesnych cenach, nie naliczyli procentów i rozłożyli na raty. "Oni" to administracja budynków.
Вот, посмотрела - х. вода - 2,2 кубика на человека, горячая - почти 1 (это платится авансом, но практически всегда, кроме лета, у нас переплата).
У вас сколько кубиков на человека?
Точно не знаю, по-моему, холодной воды - 7,9 м3, горячей - 3,6 м3
W końcu się dogadałem z nimi,
Это был подвиг! Иштван, я восхищена твоим героизмом
Вы здесь » Межнациональное общение / International communication » Беседка-болталка » Беседка-болталка/Altanka do gadania/International chatter pavillion-50