o tłumaczenie tekstu Bojowej Myszki
To ja czytałem. I dlatego próbowałem jeszcze raz przeczytać całą dyskusje.
Wobec tego tak jak pisałem. Przykład z Polski, może będzie jaśniej o co mi chodzi.
W Polsce legitymacja do sprawowania władzy obu ugrupowań dominujących (PO i PiS) w zasadzie pochodzi z tego, iż skupiają one tą połowę narodu polskiego, która "obaliła komunizm".
Osobiście mam duże wątpliwości i ogólnej natury i co do szczegółów tego obalania, ale teraz nie to jest ważne.
Z natury tej legitymacji wynika, że oba ugrupowania razem wprowadziły system ciągłej lustracji i weryfikacji i w zasadzie oba ugrupowania totalnie negują jakiekolwiek osiągnięcia dokonane podczas komuny jak też uważają jakąkolwiek współpracę z "reżymem" za hańbiąca, chociaż niekoniecznie dyskwalifikującej (bo to dotyczy tylko współpracę "ze służbami")
Uważam to za bardzo niekorzystne z punktu widzenia świadomości ludzi, bo prowadzi do paranoicznych wniosków.
Praktycznie nie pozwala wyciągnąć jakichkolwiek wniosków z własnej historii.
Najważniejszy wniosek, które można by wyciągnąć z historii 50 lat PRL to taki, że o ile Polska nie musi się martwić o pokój na swoich granicach, to mimo bezsensownego systemu gospodarczego może dokonać bardzo dużo. Ale jak negujemy jakiekolwiek dokonania, to ten najważniejszy wniosek stanie się niemożliwy do wyciągnięcia.
A dokładnie coś takiego polskie elity oczekują od Rosji. Taki sposób "rozliczenia komunizmu".