Но противно читать ,как бывший
командир 36 полка обливает грязью коллег ,не зная ещё фактов
шаки, про систему подготовки фактов уже достаточно
Межнациональное общение / International communication |
Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.
Вы здесь » Межнациональное общение / International communication » Главный форум » Самолет. серия 3.
Но противно читать ,как бывший
командир 36 полка обливает грязью коллег ,не зная ещё фактов
шаки, про систему подготовки фактов уже достаточно
Если он был КВС первого ТУ ...и привёл его в Польшу так за 8 лет уж действително налетал ети часа на Ту и теперь бизнес на трупах делает ......
При нем было обучение польских пилотов "u rusków", и на симуляторах тоже. И не падал никто.
При чем тут бизнес? Только идиоты не учатся на ошибках а занимаются столетиями мифологией. Мифы о пилотах, генералах, президентах, восстаниях, революциях, войнах ...
Если он был КВС первого ТУ ...и привёл его в Польшу так за 8 лет уж действително налетал ети часа на Ту и теперь бизнес на трупах делает ......
Ty7 śmiesz oskarżać kogoś, że trupamy się żywy? TYYYYY?
A co TY robisz od pół roku?
szakal написал(а):
Ty7 śmiesz oskarżać kogoś, że trupamy się żywy? TYYYYY? http://i.smiles2k.net/aiwan_smiles/biggrin.gif
A co TY robisz od pół roku?
Indorze......po polsku mówi się trupami się żywi ...mam do ciebie słabość jakąś pomimo twojej indolencjiA jeśli chodzi o mnie ...ja mam swój zawód ,na chleb nie zarabiam pisaniną,wszedłem tu tuż po katastrofie z ciekawości,i pewnie trzeba skończyć bo przecież nie mam żadnej satysfakcji z rozmów z tobą
шаки, со мной поговори
Перед кем?
Перед собой, в первую очередь.
понаписали понаписали.. а ведь можно было избежать просто, дать на КДП польского РП... тогда тот исходя из ситуации мог запретить выполнение посадки, и Поляки спокойны (ими командует поляк) и скандала нету заход тоже прервал польский офицер..
Да я предвзят))),потому что сам косячил в воздухе на ровном месте, и видел как другие косячат, поэтому знаю что по большому счету виноват всегда летчик, плюс его непосредственный начальник который допустил его в кабину, кто бы что не говорил.
Зы.было однажды у меня такое же состояние как у Протасюка, и несся я буром в землю и ведомого за собой тащил, почему? а вот надо было попасть в цель (как будто на войне я был), плюс к этому на вышке куча генералов наших и варшавского договора смотрят, и накладки идут одна за другой, плюс свои ошибки, в цель попал но не убились мы тогда по чистой случайности, т.е. должны были оба с ведомым там и лечь в районе цели на виду у всех с вероятностью 200 %. И все я тогда уже умел и все знал и уровень подготовки был огого, а ничего не помогло, полетел убиваться, почему не убился ХЗ видимо просто рано было еще уходить, других причин я не вижу...
Пэтому я могу предположить, что чувствовал Протасюк в том заходе
Rozdział rozpatrujący błąd wieży kontrolnej.
Moje uwagi do tego rozdziału:
1. Wyraźnie odstaje jakością od reszty książki. Nawet konkluzja zawarta w ostatnim akapicie nie ma żadnego odzwierciedlenia w części, gdzie wymienia się możliwe przyczyny.
2. Nie wiadomo kto jest "informatorem rosyjskim", w jakim stopniu jest wiarygodny, czy był naocznym świadkiem wydarzeń na wieży, czy wydarzenia zna z trzeciej reki, czy miał dostęp do nagrań z wieży (z tekstu wynika, że tak), czy też do protokołów.
3. Podczas opisu wydarzeń (nieco w w formie powieści sensacyjnej) autor książki nie precyzuje co jest informacją, co jest domysłem i czyim.
"Rosjanie wyobrażali sobie" - skąd autor wie co sobie "Rosjanie wyobrażali"?
"Krasnokucki zabrał mikrofon Plusninowi" - a może mikrofon leżał na stole?
3. Niechlujne określenia w kluczowych kwestiach:
"załoga JAKa-40 otrzymała zgodę na lądowanie warunkowe" (???) . Z tego co wiadomo od dawna określenie "posadka dopolnitelno" (jak pisze w książce) to jest brak zgody a nie zgoda warunkowa. Dalej jest co prawda sprecyzowane co to oznacza, tym niem niej za chwilę ponowne używane jest określenie "warunkowa zgoda na lądowanie"
"Krasnokucki zachęcał do lądowania" - okazuje się, że jest to interpretacja zdania "Czy po próbnym podejściu wystarczy wam paliwa na lotnisko zapasowe" przez "Rosjanina znającego wyniki śledztwa" . Kłopot w tym, że to samo zdanie może wynikać z zupełnie innych przesłanek - "A czy po nieudanym podejściu nie powstanie sytuacja, że muszę wydać zgodę bo wam zabraknie paliwa". Więc znowu - przypisanie złych intencji na podstawie domysłu.
4. Całkowicie pominięty jest prawny aspekt sprawy: czy zgodnie z przepisami rosyjskimi kontrolerzy w Smoleńsku mieli prawa zabronić samolotowi przelotu nad lotniskiem czy też nie? A jest to kluczowa sprawa i wówczas gdy próbujemy ocenić racjonalność i motywy postępowania pracowników wieży. Nie lądowania, ale przelot.
Александр Леонов
это у каждого бывает.. выглядит как перегрузка сознания, то есть куча информации объективной но мозг ее просто не воспринимает.. скажем так мозг рисует картину происходящего и блокирует все данные которые в эту картину не вписываются, тут нужна оплеуха, крик.. любой внешний раздражающий фактор чтоб вывести из этого состояния если КВС рулил сам то задача 2П была контролировать
cooler
Протасюк был военный летчик, и вез он не пассажиров, а солдат(политических солдат), и не на курорт а на войну, которую вел главком Качинский, и разницы нет был приказ, или Протасюк сам себя причислил к солдатам на этой польско-русской войне, но действовал он не как пилот гражданских авиалиний, а как военный летчик на войне ИМХО, а по другому я его поведение ни как объяснить не могу
Interpretacja stenogramu w książce "Ostatni lot".
Zajmuje ponad 100 stron i oczywiście skanów żadnych nie zrobię poza pierwszą stroną (tytułową III. rozdziału) i początkiem wstępu gdzie autorzy opisują w jaki sposób powstał rozdział. Napiszę później kilka swoich uwag, bo mimo iż interpretacja stenogramu jest bardzo drobiazgowa, można mieć kilka ogólnych i kilka szczegółowych uwag.
Вы как известный в мире юрист посочувствуйте лучше Индоору который в своей предвзятости додумался украсть авторские права и печатает их здесь
Pomyśl Szakale raczej o swoich przedrukach tych szowinistycznych niszowych pisemek w rodzaju Naszego Dziennika, które tak ochoczo dystrybuujesz od pół roku starając się przy okazji wciskać, że to "Polska" zgłasza to czy innego lub "polskich domach" się coś mówi. Co się mówi w polskich domach to pokazały ostatnie wybory i "świetne" wyniki PiS.
Потому что ты веришь не тем источникам.
пока источников не много. и ты им противоречишь. давай с домыслами в другую ветку, там у тебя есть больше возможностей вычказаться.
произвел очередную чистку. часть постов перенес сюда
Катастрофа в Смоленске. Свободное общение.
или стер.
Не понял о чём Вы
Прочти еще раз
Rozdział rozpatrujący błąd wieży kontrolnej...
Раздел, в котором рассматривается ошибка вышки.
Мои замечания к этому разделу:
1. По качеству значительно ниже, чем остальная часть книги. Даже выводы в последнем абзаце не имеют ничего общего с частью, посвященной возможным причинам.
2. Неизвестно, кто был «российским информатором», в какой степени он заслуживает доверия, был ли он очевидцем событий на вышке или события ему известны с чужих уст, имел ли доступ к записям, производимым на вышке ( из текста следует, что имел), или к протоколам.
3. Описывая события (слегка в стиле сенсационной повести), автор книги не уточняет, что является информацией, а что – домыслом и чьим. «Россияне представляли, что» - откуда автор знал, что себе «Россияне представляли»? «Краснокутский отобрал микрофон у Плюснина» - а может, микрофон лежал на столе?
4. Небрежные определения в ключевых моментах:
«экипаж Яка –40 получил согласие на условную посадку» (???). Как давно стало известно, определение «посадка дополнительно» (как написано в книге) – это несогласие, а не условное согласие. Далее, правда, выясняется, что это значит, но тем не менее, тут же снова используется определение «условное согласие на посадку».
«Краснокутский уговаривал садиться» - оказывается, что это «Россиянин, знающий результаты следствия» так интерпретировал предложение «Хватит ли вам после пробного захода топлива, чтобы долететь на запасной аэродром». Проблема в том, что само это предложение могло возникнуть по совершенно иным причинам. «А не возникнет ли после неудачного захода такая ситуация, что я буду вынужден дать вам разрешение, потому что вам не хватит топлива». А значит, это снова приписываются плохие намерения на основании домыслов.
5. Полностью обойден вниманием правовой аспект дела: имели ли право контролеры в Смоленске – согласно российским положениям – запретить самолету пролететь над аэродромом или нет? А это ключевой вопрос и тогда, когда мы пытаемся оценить рациональность и мотивы действий работников вышки. Не посадки, а пролета.
diagnoza
А российский был не вправе? А что был вправе предпринять?
посмотрите чьи приказы обязан был выполнять Протасюк.. уверяю вас ни Плюсина ни Рыжова в том списке нету а вот командир 36-го полка есть
правда Indoor
Ты слишком строг к авторам...
Книга - для продажи.
Нудное уголовное дело никто не купит.
Книга хороша так как есть.
diagnoza
Отредактировано Luden (2010-12-08 14:37:03)
Э. Клих у M. Oлейник в Radio ZET http://www.radiozet.pl/Programy/Gosc-Ra … mund-Klich
Отредактировано Ju_G (2010-12-08 15:11:49)
Президент Комаровский полетел с визитом в США рейсовым самолетом.
Ту-154М 102 есть готов к полетам, но еще нет спутникового телефона (или антенны).
/.../
Edmund Klich: Nie powinien lądować, powinien nie dalej, nawet wcześniej niż na wysokości stu metrów i to nie liczonej według radiowysokościomierza, bo to było znowu naruszenie procedur, powinien odejść na drugie zajście. Z tym, że ja tutaj chciałem nawiązać do pewnych ocen wcześniejszych, ja nigdy nie powiedziałem, że to jest wina załogi. Ja jak mówiłem o załodze to mówiłem o sposobie postępowania, błąd załogi, wynik jest efektem zaniedbań wcześniejszych w szkoleniu, w procesie przygotowania do lotów, w szkoleniu we współpracy w załodze. Tam w przypadku, jeśli załóżmy pilot lecący bardzo się nastawił na to lądowanie to uczy się w lotnictwie cywilnym i w wojskowym powinno być tak samo drugiego pilota, jak wyprowadzić tego kapitana, który zaprogramował się na lądowanie i tworzy sytuację niebezpieczną. W 36 pułku takich szkoleń nie było, w ogóle w wojsku nie było takich szkoleń od wielu lat, mimo że pierwsze symptomy braku takich szkoleń już były po katastrofie w 2001 r.
Monika Olejnik: CASA.
Edmund Klich: Nie CASA, CASA to już był kolejny efekt. W 2001 r. SU 22, 13 czerwca katastrofa w Powidzu, kiedy też załoga dwuosobowa źle współpracowała, obydwaj patrzyli za ziemią, za lotniskiem, natomiast nikt nie kontrolował przyrządów i wtedy poszły zalecenia, było wtedy dziewięć przyczyn tego wypadku, te zalecenia nie zostały niestety wykonane, nie tylko współpraca w załodze, ale także zarządzanie ryzykiem operacyjnym. To wystarczyło przecież analizę krótką zrobić, jakie jest ryzyko lądowania w tych warunkach, gdzie szanse były rzeczywiście minimalne, kilka procent może, a właściwie wcale. Bo jak myśmy wykonywali lot na symulatorach to okazało się, że praktycznie możliwości lądowania w tych warunkach nie było. W związku z tym, gdyby umieli zarządzać ryzykiem, to zresztą też nie było tego przy wypadku CASY, tnie doszłoby do tej katastrofy. To są wieloletnie zaniedbania w lotnictwie, w szkoleniu pilotów.
/.../
Edmund Klich: A oni korzystali z radiowysokościomierza i ten wąwóz spowodował to, że no jakby było to dla nich taką pułapką, oni stracili świadomość sytuacyjną, świadomość w jakiej pozycji jest samolot w stosunku do terenu.
/.../
Отредактировано Ju_G (2010-12-08 15:49:16)
Klich E. M. Oleynik w Radio ZET
Э. Клих у M. Oлейник в Radio ZET
I wymiana żarówki w radiolatarniach. Chyba radiożarówki.
произвел очередную чистку. посты перенес сюда
Катастрофа в Смоленске. Свободное общение.
произвел очередную чистку. посты перенес сюда
я тоже. одновременно
Klich u Olejnik o książce Amelina:
Monika Olejnik: Ukazały się dwie książki, w książce Siergiej Amielin „Ostatni lot” mówi o tym, że zabrakło pięciu sekund do tego żeby się uratowali.
Edmund Klich: Proszę pani, to są takie dywagacje, być może pięć sekund to jest dużo, pięć sekund to jest dużo, może nie tyle zabrakło pięciu sekund, gdyby pięć sekund wcześniej zostały wykonane czynności w celu odejścia na drugie zajście, to wtedy to odejście moim zdaniem też było możliwe i w miarę bezpieczne, nawet gdyby gdzieś tam czubki drzew zostały skoszone przez ten samolot, to nie spowodowałyby urwania tej części skrzydła i no lot dalszy byłby możliwy, nawet w przypadku, gdyby ten samolot jak gdyby wylądował przed lotniskiem, zderzył się, ale w pozycji normalnej, to wtedy ofiar byłoby znacznie mniej, być może, że w ogóle nie byłoby ofiar śmiertelnych, bo takie zdarzenia są.
W zasadzie - jakie pytanie taka odpowiedź
W zasadzie - jakie pytanie taka odpowiedź
История не любит сослагательного наклонения....
I ten sam wywiad z cytatem z drugiej książki.
Monika Olejnik: Chciałam coś panu przeczytać z tej drugiej książki „Ostatni lot”, ale to punkt widzenia polski „według naszych ustaleń zaraz po lądowaniu do pułku zadzwonił jeden z pilotów JAK z informacją, że im się udało dolecieć, ale pogoda jest fatalna. Do dowódcy Tupolewa poszedł ktoś z szefostwa pułku, zaczął ostrzegać, że w Smoleńsku jest mgła i pełne zachmurzenie i właściwie nie ma warunków do lądowania, nie powiedział jednak skąd ma te informacje, czy koledzy, prawdopodobnie informacje o złej pogodzie w Smoleńsku została przekazana generałowi Błasikowi”, to możliwe, że już przed lotem była mowa o złej pogodzie?
Edmund Klich: Według mojej oceny jest to bardzo prawdopodobne, bo jak spojrzymy na stenogramy tam już załoga wcześniej mówi o tych warunkach minimalnych, o gorszych, o złych, natomiast jeszcze nie ma oficjalnej informacji z ruchu lotniczego znad Białorusi. W związku z tym myśmy też, ja się sam zastanawiałem osobiście, skąd wiedzą, że ta pogoda jest zła, teraz to się wyjaśnia.
Klich u Olejnik o książce Amelina:
История не любит сослагательного наклонения....
Co by było gdyby ...
Ja generalnie jestem zdania, że odtworzenie dokładnego przebiegu toru lotu i procesu dezintegracji samolotu ma sens ograniczony. Nie jest to po prostu możliwe. NIe ma też wiele wspólnego z przyczynami katastrofy. To są raczej skutki a nie przyczyny.
Ты слишком строг к авторам...
To nie jest tak. To jest książka trzech autorów. Poziom jest nierówny i widać kto pisał który rozdział. Głowę dam, że ten rozdział jest autorstwa Jana Osieckiego.
Это не так. Это книга трех авторов. Уровень неравномерно, и вы можете видеть, кто пишет которых главы. Я даю голову, что эта глава написана Jan Osiecki.
Вы здесь » Межнациональное общение / International communication » Главный форум » Самолет. серия 3.